Rietvelden

Rietvelden: vandaag een moderne en betaalbare waterzuivering

Waterzuivering door rietvelden

 

Dat het kordaat zuiveren van afvalwater via een rietveld kan gebeuren weten veel mensen. Dat rietvelden de laatste jaren een enorme ontwikkeling meemaakten en net daardoor voldoen aan alle voorwaarden van een moderne waterzuivering én bovendien betaalbaar is en de oppervlakte voor aanleg beperkt is, is voor velen nieuw.

 

Vroeger zei men dat een rietveld te vergelijken was met een zandbak waarin een ondoordringbare rubber lag en beplant was met waterplanten. Vandaag zijn de moderne rietvelden een optelsom van een aantal hefbomen die het rendement van het rietveld enorm verbeteren en daardoor heel dicht staat bij de echte professionele waterzuivering.

 

Ook daar draait alles om de micro organismen, die instaan voor de afbraak van de vervuiling. We streven ernaar om deze maximaal te laten ontwikkelen en de groeivoorwaarden optimaal te brengen.

Een samenvatting van de opmerkelijkste vooruitgang:

 

Beluchten:

 

Micro organismen hebben zelf zuurstof nodig om te leven én wat voor ons belangrijk is vooral om de vervuiling af te breken.

Daarom gaan we (massaal) lucht toevoegen via een luchtpomp. Bij het zuiveren van afvalwater voor een gezin is dit beperkt. Voorbeeld 1200 liter/uur en dit bijvoorbeeld twee of keer 30 minuten. Tijdsinstelling gebeurd via timer. Bij bedrijven (landbouw, restaurant, ...) is er een complexe en meestal grotere vervuiling en gaan we na nauwkeurige berekening over van één tot meerdere zwaardere luchtpompen. Meestal verkiezen wij dat er een lage basisbeluchting is (1200 l/uur en 25 watt) en gaan we extra beluchten via een 2de en 3de luchtpomp om een voldoende en vooral verhoogde afbraak water te bekomen.

 

Soms zullen de berekeningen aantonen dat er een zwaardere beluchting slechts tijdsgebonden nodig is en soms omgekeerd dat deze beter continue blijft draaien. Soms de grotere projecten (landbouw, restaurant, ...) gaan we naast meerdere luchtpompen ook meerdere verdeelsystemen van bellenbeluchting in het rietveld voorzien. Het voordeel is dan dat pieken en dalen gemakkelijk kunnen opgevangen worden. En vooral dat zware investeringen voor de pieken van occasioneel hoge belastingen eenvoudig en goedkoop kunnen opgevangen worden én het afvalwater toch gezuiverd is.

 

Actief slibenting:

 

Deze techniek komt van de grotere waterzuiveringen en is zeer doeltreffend: vooraan zitten er nog geen micro organismen, achteraan het rietveld miljarden. Daarom gaan we ze op een zeer eenvoudige manier enten naar vooraan het rietveld en dit op de plaats waar tevens wordt belucht zodat deze beestjes in een omgeving komen van veel voedsel én veel zuurstof zodat ze ook vooraan enorm snel gaan ontwikkelen.

Basisproducten zijn veel beter en functioneel:

 

10 à 15 jaar geleden waren rietvelden nog een echte zandbak. Vandaag is het zand vervangen door poreuze gesteenten (lava of waar micro organismen en algen veel beter ontwikkelen en werken. Dit is duurder in aanschaf maar de voordelen zijn enorm.

Dit als basis in een rietveld is een grote stap vooruit, ook deze poreuze gesteentes zorgen voor een maximale ontwikkeling van de micro organismen en algen.

 

Specialiteit zuiveringsplanten

(Waterzuiverende planten)

Moerasplanten

 

 • Moerasspirea Filipendula 15 - 80 cm
 • Mattenbies Scirpus Lacustris 100 - 150 cm
 • Riet Phragmites Australis 200 - 300 cm
 • Iris (gele) Iris Psuedacorus 60 - 100 cm
 • Lisdodde (grote) Typha Latifolia 100 - 220 cm
 • Zegge Carex Pendula 50 - 160 cm
 • Watermunt Mentha Aquatica 0 - 20 cm
 • Waterdrieblad Menyanthes Trifoliata 0 - 10 cm

Zuurstofplanten

 

 • Myriophyllum aquatieum of vederkruid
 • Ceratophyllum demersum of gedoorn hoornblad
 • Elodea of waterpest

Drijvende planten

 

 • Azolla Caroliniana of kroosvaren

Slibverwerkende bacteriën: AANBIEDING

U krijgt korting bij aankoop van

slibverwerkende bacteriën

voorheen €11,65 nu voor €9,99

Nazarethsesteenweg 34

9770 Lozer (Kruishoutem)

Tel.:

0476/283.222

Copyright © Proper Afvalwater België - ProperAfvalwater.be - Algemene voorwaarden - Privacy - Created by Pc-Lab.be